До НС, МС и Президента и вице-президента на Р България

До всички медии в Р България

 

И  АЗ  ПОДКРЕПЯМ  ТОВА!

(подписка)

Целта на прехода бе ликвидирането на основната черта на старата система - срастването на власт и собственост. У нас това срастване се възпроизведе, и то в уродлива форма, вместо да се премахне. В успелите с реформите страни от централна Европа приватизаторите не се превърнаха в най-богатите хора. В Русия обратно - главният приватизатор Анатолий Чубайс стана един от най-крупните олигарси. У нас е даже по-зле - приватизиращата върхушка контролира огромната част от създадената чрез приватизацията частна икономика. Дори и да изгубят формално политическата власт, те ще я имат на основата на икономическата власт.
В международен оборот влезе понятието "state capture", което означава превземане на държавата от тези, които държат икономическата власт
Става дума не за нормалните пазарни агенти, които работят по правилата на конкуренцията и се възнаграждават чрез печалби. Става дума за политически произведените собственици, чийто доходи са чисто рентиерски. За истинските капиталисти държавата е пречка, а за рентиерите тя е основен инструмент за забогатяване. Така неработещата пазарна икономика, създадена от политическата власт чрез криминална приватизация, се превръща в опасност и за самата демокрация.

Срастването на политическа власт и собственост е оста, около която се върти животът на българското общество през последните 11 години. Срастването на власт и собственост е порочният кръг на българския упадък. За да спрем упадъка, трябва да разкъсаме този кръг. Съдбата на България в следващите 4-5 години ще зависи от това какво ще става в създадената чрез приватизацията частна икономика.
Тази икономика се крепи на сключените приватизационни договори. За да не се завъртим в нова словесна оргия, така както стана със затворените банки, трябва да се осигури достъп до приватизационните договори и документацията по приватизационните сделки. Можем да отваряме всякакви досиета на агенти на тайните служби, които по принцип са секретни, а защо да не можем да отворим приватизационните досиета? Тук даже не може да става дума за "отваряне", защото
приватизационните договори не са секретни. По закон те са документация на публично извършени сделки. Просто трябва да се осигури технически достъп до тях.

Допреди няколко месеца основните параметри на всички сделки, сключени от създаването на Агенцията за приватизация, можеха спокойно да се прочетат в нейната Интернет-страница, но изведнъж изчезнаха. Дори и да върнат тази информация, това вече ще е крайно недостатъчно.

Политическата върхушка се юрна в приватизацията като стадо
Изтеглянето им очевидно ще стане поединично. И колкото по-бързо, толкова по-добре - за да се освободи терен за истинските инвеститори. Това ще бъде технологията на измъкването на страната от блатото на прехода. Първото условие за това обаче е прозрачност. Но прозрачност не в смисъл гражданите да могат да влизат в сградите на Министерския съвет, Народното събрание и Президентството през почивните дни. Прозрачността означава възможност за достъп до файловете на тези и другите държавни институции.
В условията на глобализация се смята, че изборите не могат да осигурят отчетност, ако гражданите не следят действията на политиците текущо. Става дума не за информиране на гражданите за това какво е правено, а за осигуряване на достъп до цялата информация - за да се направи оценка на управляващите.
В този смисъл не се забелязва нищо ново на българския политически небосклон: парчета информация служат за замеряне в борбата за власт вместо информацията да се използува като ресурс за добро управление.

Доброто управление е вече стандартизирана практика, която, за съжаление е далеч от нашите граници. Ние, гражданите, трябва да извикаме доброто управление вместо да сме неми зрители на информационно-компроматните баталии.

Защо да не проведем акцията:
"Отворете приватизационните досиета!"
Това означава всички приватизационни договори да се съсредоточат в една институция и да се осигури публичен достъп до нейните файлове и публичен контрол върху дейността й.

Така ще освободим г-н Костов, неговите министри и Народното събрание от надзор върху приватизационния процес и ще ги оставим да вършат по-полезни за нацията неща.

По една идея на един гражданин /Дим.Стефанов/ в клуб “Политика”, Dir.bg

 

И аз искам да се отворят приватизационните досиета за свободен достъп на гражданите!

Име:

Презиме:

Фамилия:

ЕГН:

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАРИАНТ 1 (всичко е във вашите ръце):

 КОПИРАТЕ  ГОРНИЯ  ТЕКСТ С  ВАШИТЕ и още  ДАННИ  И  ГО  ПРАЩАТЕ до

 БТА, БНТ, БНР, НС, МС, Президента и вице-президента

--------------------------

ВАРИАНТ 2 (ние препращаме):

 Гласувайте тук!

ИСКАМ ДА СЕ ОТВОРЯТ ПРИВАТИЗАЦИОННИТЕ ДОСИЕТА ЗА СВОБОДЕН ДОСТЪП НА ГРАЖДАНИТЕ ДО ТЯХ!

Име, презиме, фамилия:   ЕГН:  

E-mail:   

Или тук

обратно