Обикновени граждани юристи, икономисти, програмисти, строители, филолози, продавачки, студенти, безработни.

Искаме реална демокрация. Защото я няма. Държавата ни обслужва най-тесни и външни интереси. Не нашите интереси. Не интересите на всички български граждани. Това е защото е извън контрола на обществото, сиреч извън контрола на всички граждани.

Незакотвена в обществото, властта го резрушава. Гледаме този филм от много години, може би още от Освобождението. Липсата на демокрация спъва модернизацията ни. Тесни групи чрез властта изяждат развитието ни.

Нужен ни е контрол на обществото върху властта за да заработи тя за всички.

За постигане на такъв контрол при липса на силна средна класа ни трябват по-силни демократични инструменти. Такива са правата на пряка демокрация - във всички власти: законодателна, изпълнителна, съдебна и медийна. Промени само в рамките на представителната система (мажоритарни избори, разделение на властите и др.) не стигат и няма да ни стигнат. При нашите условия само повече пряко участие и контрол може реално да подчини властта на нас, гражданите.

Такива права не се подаряват. За извоюването им е нужна борба много силен натиск на отстранените върху отчуждената от тях власт. Много, защото официалните канали за въздействие върху нея (избори, медии) са затворени не работят за нас.

Такъв натиск е възможен, защото недоволните и отстранени от властта са много (над 5 млн.), в техния огромен брой е тяхната сила. Точно чрез тази своя сила обикновени хора МОГАТ да надделеят над икономическата, медийна и военна сила, с която ни подтиска днес олигархията. Но кой може да подтисне 5 млн., излезли мирно на улиците и нежелаещи да се примирят, докато не се изпълнят исканията им?

 

Реална промяната в нашия случай може да се извоюва само от улиците. Те са единственото място, където можем да изразим волята си и да се борим за политически права. Какво друго ни остава след като 500-хилядни петиции летят в кошчето, след като вече 17 години уж свободните избирателна и медийна системи произвеждат едно и също антинационално управление? В една лицемерно-демократична власт, затворена де факто за обществото, гражданите могат да влязат само от улиците.

За съвместн действия на 5 млн. е нужна връзка между тях за нея си струва да работим.

Правим го от 1996 г. Започнахме с искането за право на информация. Продължихме с исканията за право на отзоваване, на законодателна инициатива и на референдум, свикван от гражданите. 10000 подписа в подкрепа на тези искания лежат в НС.

Не сме партия. Не делим хората по никакви партийни, синдикални, възрастови, етнически, религиозни признаци - всички като граждани имаме общия интерес да контролираме държавата си и да определяме всички заедно политиката й.

Присъединихме се към исканията за реална демокрация и в бъдещата ни държава - ЕС и съответно за промени в проекта за Европейска конституция. Защото настоящият проект, изработен по недемократичен начин, съдържа обезпокоителни демократични дефицити.

Всеки български гражданин, желаещ тези неща може да се присъедини към мрежата за пряко гражданско действие, която искаме да създадем извън всякакви, партии, сдружения и др. организации.