Уважаеми господин Долев,

Прочетохме с интерес вашия трактат. Наистина ценни наблюдения - и за модела на управление, и за манталитета на управляваните. И все пак за да сме точни и насочим правилно усилията си трябва да откроим решаващата причина. Сам казвате, че с пропорционална система управляваните не избират - не те излъчват лошото управление. Тях никой не ги пита, нито им дава информация, нито им позволява да отстраняват провалени управници. Управлението дегенерира, не защото е излъчено от "изостанало" население, а напротив, защото е откъснато и не зависи по-никакъв начин от това население. Дори "човешкият материал" в управлението, не отразява "човешкия материал", даден в населението - в управлението прониква най-лошата част от този материал и дори в това отношение то не е "представително". Но това е плод на системата, не на манталитета. Внимавайте с преекспонирането на "лошия манталитет" - това е един мит (митична причина), едно преувеличение, произведено и раздуванано от казионните митотворци за да оправдават с него провалите на днешните управлявници и да отлагат успехите ни за след някаква митична "смяна на поколенията" (митично средство за спасение).

А междувременно властимащите продължават да стискат в ръцете си всички ресурси на обществото. Не поделиха властта и собствеността с българските граждани и така практически ги лишиха от шанс - с кредитна, данъчна и приватизационна и пр. ДИСКРИМИНАЦИЯ. (Де факто приватизацията им е пак безкасова, но само за шепа бандити.) Така унищожават вместо да подпомогнат потенциалната средна класа. Това е политика, това не е манталитет.

Хората крадат, защото държавата краде - те нямат контрол над нея и така "си го връщат". Вярно, че е "по български", но това идва от системата, не от манталитета. Дал ли е някой, някога права и власт на този народ за да му "види акъла"? Ами, не - като погледнеш досега населението е все отстранено от властта! Освен това, ако хората имаха контрол върху държавата, щяха да й се подчиняват. Ако е "тяхна" държава. Сега тя не е тяхна - управлява ги като мащеха - безпощадно и в чужд интерес. Впрочем, нистина ли смятате, че руската доминация в България е свършила?

Препоръките ви накрая са точни, но какво мислите за гражданското участие и за правата, които искаме? За баланса на властта? Едва ли за реален контрол върху властта ще ни стигне само въвеждането на мажоритарна избирателна система. Трябват ни много повече права. (Вижте, петицията и др. искания на нашия сайт.) Тогава ще "заобичаме" и задълженията си.

Убедени сме, че в България има достатъчно "човешки материал" за едно добро управление, но не този "материал" надделява за съжаление. Той е подтиснат и отстранен от властта, вкл. и от едно външно господство.

Радваме се, че има мислещи българи като вас и се надяваме, че те не са толкова малко. Въпросът е как да се свържем помежду си за не остане гласът ни глас в пустиня.

13.03.1999 г. "Гражданско участие".